петък, 20 май 2011 г.

Сочно шпиковано свинско печено




Днес предложението е специално за  любителите на месото. Представям ви го, защото се получи много добре,  печеното остана сочно и така задушено под фолиото имаше перфектната готовност за похапване. Разбира се, че може да се приготви и с друг вид месо, но естествено, ако е телешко (но точно телешко, а не парче месо от някой прародител), времето за готвене ще трябва да се увеличи, а с пилешкото пък обратно, мисля, че няма да му е необходимо толкова много и пак, разбира се, с уговорката, че зависи точно каква част от месото ще се използва. Може да се поднесе с разнообразна гарнитура по ваш вкус. Резултатът  във всеки случай си струва.


Продукти:

- 1 цяло парче месо 1-1,5 кг свинска плешка (може и да е телешко или пилешко месото)
- 1 морков
- 1 глава чесън
- няколко зрънца черен пипер
- 2 суп. л. горчица
- 1/2 суп. лъжица соев сос
- зехтин
- сол
- пипер
- 1/2 ч. ч. бяло вино
- 1/2 ч. ч. вода



Приготвяне:

Измиваме месото и го подсушаваме добре с домакинска хартия. Почистваме скилидките чесън и ако са много големи, режем на половина. Моркова обелваме и нарязваме на удобни за шпиковане парчета. От горната страна на парчето месо с остър тънък нож правим разрези с формата на квадратчета (ромбчета). От долната страна правим малки разрези, но достатъчно дълбоки, за да можем във всеки да поставим по парче чесън или морков (аз ги редувам). В някои от разрезите поставяме и по едно зрънце черен пипер.
Смесваме горчицата и соевия сос и с получената смес натриваме добре месото, така че да влезе дори и в разрезите. Поставяме в съда за печене (по-добре да е огнеупорен), заливаме със зехтин (или растителна мазнина), посоляваме, поръсваме с черен пипер, а след това заливаме с бялото вино и водата.  Покриваме добре с алуминиево фолио и печем в предварително загрятата на 220 градуса С фурна първоначално за около 40-50 минути, след това намаляваме на 180 градуса С и печем за още 40 минути. Проверяваме месото за готовност, махаме фолиото и запичаме до златисто. Сервираме с гарнитура по желание.

Забележка: По желание от отделената при печенето на месото течност може да се приготви сос. Прецеждаме я, добавяме към нея 125 г сирене тип Филаделфия или сметана, при необходимост сгъстяваме малко с царевично нишесте, подправяме със сол и малко черен пипер.

Да ви е сладко!




20 коментара:

  1. Изглежда невероятно -
    много сочно и ароматно.
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда страхотно!Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре дошла, Диана!
    Благодаря за оценката, думите от майстор като теб значат много за мен!
    Слънчеви и светли празници!:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна, благодаря много и на теб!
    Поздрави и усмихнати и ведри почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони,фантастично изглежда предложението ти,браво!Направо взех да преглъщам!
    Честит и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсир, благодаря ти за милите думи!
    Макар и със закъснение честит и хубав празник и на теб!:-))

    ОтговорИзтриване
  7. браво Мони, аз съм готвачка и рецептата ти за свинско печено много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  8. Sno6ti go zgotvih,mn vkusno i lesno mersi

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за вкусната рецепта, страхотно е

    ОтговорИзтриване
  10. трябва ли да престои в хладилник месото с подправките или може да се пече веднага след шпиковането му?

    ОтговорИзтриване
  11. Не е задължително да престоява в хладилник, можете спокойно да печете след шпиковането.

    ОтговорИзтриване
  12. страхотно,благодаря за бързия отговор.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Направих днес тази рецепта, месото стана фантастично крехко и уханно, благодаря за хубавата рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  14. Много добре стана. Супер крехко и сочно. Замених само виното с бира и добавих кисели краставички вътре.

    ОтговорИзтриване
  15. Получи се страхотно, крехко и сочно. 6+ за рецептата. Замених само виното с бира и добавих кисели краставички вътре.

    ОтговорИзтриване
  16. Правя я вече 5-6 пъти, страхотна рецепта. Получава се винаги без грешки.

    ОтговорИзтриване
  17. Правя я вече 5-6 пъти, страхотна рецепта. Получава се винаги без грешки.

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотна рецепта, правих я няколко пъти и се получава чудесно! Поздрави на автора!

    ОтговорИзтриване