петък, 13 май 2011 г.

Картофена яхния с праз



Продукти:

- 2-3 стръка праз
- 7-8 картофа
- 4 суп. л. олио
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 суп. л. стрита чубрица
- ситно нарязан магданоз (опция)

 

Приготвяне:

Картофите обелваме и нарязваме на кубчета. Праза нарязваме на колелца и го задушаваме в мазнината и малко вода. Поръсваме с червения пипер, посоляваме малко , наливаме 1 к. ч. топла вода и варим на умерен огън. Когато водата заври, слагаме картофите. Добавяме още 1 к. ч. топла вода и варим, докато ястието остане на мазнина. Преди свалянето от огъня поръсваме със стритата чубрица. При поднасяне на ястието по желание можем да поднесем със ситно нарязания магданоз.


Мраморен кекс - 2

Налага се отново да напиша рецептата от вчера за безкрайно пухкавия и вкусен мраморен кекс. Предишната рецепта отново беше сполучлива, но не беше така така пухкав и мек, както се получи този. 

Продукти:

- 250 гр. захар
- 250 гр. меко масло
- 1 пакетче ванилена захар
- 5 яйца
- 150 мл сметана
- щипка сол
- 300 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 100 г шоколад




Приготвяне:

В купа смесваме маслото, захарта и ванилената захар до получаването на гладка смес и докато захарта се разтопи. Добавяме едно по едно яйцата, доката получаната смес започне да побелява. Добавяме сметаната и солта и разбъркваме отново внимателно. Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да добавяме на няколко пъти. Отделяме 1/3 от полученото тесто на страна. Стопяваме половината от шоколада на водна баня, а другата половина парязваме на ситно, след което ги добавяме към отделеното тесто. Намасляваме и набрашняваме формата за кекс. Най-напред изсипваме малко от светлото тесто във формата, след това изсипваме тестото с шоколада и най-накрая добавяме остатъка от светлото тесто. Прокарваме виличка или дървено шишче през тестото, за да полечим хубави шарки.  Печем кекса в предварително загрята на 190 градуса С фурна за около 60 минути. След изпичането оставяме кекса във формата за 5-10 минути, след което го поставяме на решетка до окончателното му изстиване. По желание можем да поръсим с пудра захар или да покрием с шоколадова глазура.