сряда, 18 май 2011 г.

Spaghetti all'amatriciana









Днешната публикация е вдъхновена отново от италианската кухня и е един вид компромисен вариант на два вкуса: на мъжа - вкусно, но да има някакво "месце" и дамският - да има зеленчуци и да не е прекалено тежко (за калориите хайде да не споменаваме). Затова тази идея ми се видя подходяща за реализация.
Според чичко Гугъл спагети ал аматричана (матричана - римски диалект) са традиционно ястие от района на Лацио. За направата му се приготвя сос от гуанчале (вид сланина, бекон), домати, сиренето пекорино, пеперончини и зехтин, който се сервира смесен със сварена паста. Вкусът на това ястие може да бъде подобрен с добавянето на лук или бяло вино. В Аматриче (град в провинция Лацио), на който всъщност са кръстени тези спагети, през всеки последен уикенд на месец август се провежда така нареченият Sagra degli Spaghetti all’amatriciana .
Първоначалната версия на това ястие всъщност са Spaghetti alla gricia, но без домати, ястия широко разпространени в селата, разположени в близост до река Тронто още през времето на някогашното Неаполитанско кралство. Спагетите всъщност се приготвяли от дълготрайни продукти, които овчарите можели да вземат със себе си в планините, като например пълнозърнести спагети и сланина или продукти, като например сирене, което произвеждали сами. Измислянето и добавянето на първите доматени сосове (доматено песто) е станало всъщност към края на 18 век. За първи път рецепта за паста с доматен сос е публикувана през 1790 г. в готварската книга на римския готвач Франческо Леонарди. Заради добрите взаимоотношения между градовете Рим и Аматриче тази рецепта е придобила широка популярност в Рим през 19 и началото на 20 век. В Рим дори е документирано съществуването на уличка с името Vicolo dei Matriciani, както и съществуваща през 17 век гостилница със същото име. В Рим спагетите в тази рецепта са били заменени с Bucatini, тънки кухи макарони. Този вариант обаче е най-известният до днес. В Лацио той претърпява известни изменения: с или без домати, със зехтин, чесън, със сирене пекорино или овче сирене. Но в селата, откъдето всъщност е дошла рецептата, и до днес я правят със спагети.





Източник: Wikipedia





Продукти:

- 400 г спагети
- 3 средно големи глави лук
- 150-200 г бекон
- 1-2 суп. л. доматено пюре
- 1 ч. л. суха мащерка
- 1 консерва белени домати (при мен на кубчета)
- сол, черен пипер, захар
- 50 г пармезан (аз имах малко, който използвах при смесването на спагетите с доматения сос, за поръсване взех по-твърд кашкавал)
- мазнина за формата за печене

Приготвяне:

Обеленият лук нарязваме на ситно, беконът също на малки кубчета. В дълбок тиган (тенджера) запържваме бекона, без да добавяме допълнителна мазнина до златисто (докато стане леко хрупкав). Когато е готов, оставяме на страна 1-2 суп. л. от изпържения бекон. Добавяме лука и запържваме, докато лукът стане прозрачен. Добавяме доматеното пюре и мащерката. Разбъркваме добре, след което добавяме доматените кубчета. Подправяме със сол, пипер и щипка захар. Оставяме да заври, намаляваме и оставяме да  къкри на слаб огън за 8-10 минути.
Сварените al dente спагети смесваме с готовия доматен сос. Формата за печене намазваме с малко зехтин. По желание изсипваме доматените спагети във формата за печене просто така или им придаваме някаква форма (аз ги завъртях като гнезда) или разпределяме в няколко отделни малки формички (предварително намазнени). Отгоре разпределяме настъргания пармезан, както и от отделения запечен бекон. Печем за 20-25 минути на 180 градуса С.





Забележка: Аз добавих допълнително и 2 ситно нарязани малки чушки, които задуших заедно с лука, защото обичам вкуса, който придават на всяко ястие.