петък, 3 юни 2011 г.

Спагети-омлет или пица-омлет :-))





Сигурна съм, че и на вас ви се е случвало да сте сварили малко по-големичко количество спагети, което да не е било изядено. Чудили сте се под каква форма да ги предложите отново. Тъй като вкъщи сме почитатели на италианската кухня, по-специално на пастата, се опитвам да експериментирам и да предлагам нови и нови вариации на този вкусен продукт. Гореспоменатият случай може да бъде перфектният начин за оползотворяване на изостанало количество паста, а защо пък не да бъде направено специално за целта. Двоумих се в началото, как да нарека рецептата, защото на някои това "творение" заприлича на омлет, а други го оприличиха на пица. Каквото и име да изберете, бъдете сигурни, че вкуса ни най-малко ще пострада. Възможностите за комбиниране и импровизиране са многобройни. Всеки може да  приготви това предложение по свой вкус или според наличните продукти.




 Продукти за 1 порция:

- 1 голямо или две по-малки яйца
- настърган морков
- ситно нарязана чушка (сложих по малко червена и зелена за цвят)
- ситно нарязан пресен лук
- 2 лентички бекон, нарязан на кубчета
- 1/2 ситно нарязана скилидка чесън
- 3-4 суп. л. прясно мляко
- сол, пипер, малко настъргано индийско орехче (опция)
- сварени спагети (не прекалено голямо количество, сварени al dente)
- зехтин или олио
- ситно нарязан магданоз
- босилек за украсяване (ако го обичате, можете да нарежете малко и за поръсване при готвене)



Приготвяне:

 
В тиган загряваме мазнината. В нея добавяме наситнения морков, пресния лук и чесъна,  задушаваме. След като са поомекнали морковите, добавяме и чушките, а след известно време и бекона. Когато са почти готови, овкусяваме със сол и черен пипер. Към задушените зеленчуци добавяме сварените спагети, които можем просто да поставим и да объркаме няколко пъти със зеленчуците или да се опитаме да ги завием на гнезда или розички (подобно на предложението ми за Spaghetti all' amatriciana. 
Разбъркваме яйцето, добавяме прясното мляко и ситно нарязания магданоз (босилека). Добавяме малко сол и смляното индийско орехче. Изливаме яйчената смес върху зеленчуците и спагетите. Готовият спагети/пица-омлет поръсваме с малко ситно нарязан магданоз и украсяваме по желание. Да Ви е сладко!:-))


--