понеделник, 6 юни 2011 г.

Моята първа награда!!

Мили приятели!
Блогът ми е съвсем, съвсем нов и  имам все още да се уча на толкова много неща.
Не мога обаче да не спомена, какво удоволствие за мен е да срещна такова позитивно и мило отношение от страна на други кулинари, които имат доста натрупан опит в интернет-пространството и най-вече в своите блогове.
Затова и наградата, която получих днес от  Мина, ме зарадва толкова много. За мен тя е символ на приятелство, подкрепа, взаимопомощ, неща, които са много ценни за мен!



Мина, бих искала отново да ти благодаря за вниманието и доверието. Признанието на такъв кулинар като теб означава много за мен. Благодаря ти от сърце, че даваш такава висока оценка за моя блог! Тази награда означава, че нещата, които правя, са интересни и се харесват. Тя също така ме мотивира да продължавам да развивам онова, което за мен не е задължение, а удоволствие. 
Разбира се, че бих искала да споделя тази своя първа награда и с други.
Радвам се, че макар и съвсем отскоро навлязла във водите на фууд-блогърството, към блога ми се присъединиха момичета, които винаги намират добра дума за мен, следят предложенията ми и ме амбицират да продължавам напред. Затова бих искала да споделя тази прекрасна награда с онези от тях, които се отбиват най-често тук: 


Диана - Опитайте ...
Eликсир - Кулинарен еликсир


Сигурна съм, че има и други момичета сред блогърите, които да заслужават тази награда и си запазвам правото да актуализирам тези имена. Надявам се това да стане много скоро!:-)

Сладкиш с череши



Неотдавна споменах, че ягодите водят моята лична класация за най-любим плод. Само че тъй като освен тях на пазара в момента в големи количества има още един ароматен плод, който пък е фаворит на други вкъщи, реших днес да ви представя моето предложение за ароматен пухкав сладкиш с череши.


Продукти за форма с диаметър 26 см:

- 150 г меко масло
- 150 г + 1 суп. л захар 
- 2 яйца
- настърганата кора на един лимон
- 175 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 5-6 суп. л. прясно мляко
- 500 г череши
- 3 суп. л. конфитюр  от кайсии
- мазнина и брашно за поръсване на формата
- пудра захар  за поръсване (опция)



Приготвяне:

Формата за печене се намазнява и поръсва с брашно (при мен галета). Измитите череши се почистват от костилките. 
 Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В купа разбиваме с миксер маслото, захарта и настърганата лимонова кора. Един по един добавяме жълтъците и разбиваме до хомогенизиране на сместа. Пресяваме брашното с бакпулвера и щипката сол. Започваме да добавяме на порции по малко брашно и по малко прясно мляко. Белтъците разбиваме на сняг, като към края  изсипваме на тънка струйка супената лъжица захар. Разбитите на сняг белтъци добавяме на части към кексовото тесто и с шпатулата разбъркваме много внимателно само в една посока, за да остане пухкава сместа. 
Готовото тесто изсипваме в подготвената форма. Отгоре разпределяме черешите. Загряваме конфитюра и след това го претриваме през цедка. С помощта на четка нанасяме затопления конфитюр върху черешите. В предварително загрятата на 180 градуса С фурна печем сладкиша около 60 минути. В последните 15 минути от печенето покриваме с хартия за печене, за да не загори отгоре. След изпичането оставяме да изстине на решетка. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар ( аз капнах отгоре малко разтопен бял шоколад). Парчетата сладкиш могат да се сервират с розички от разбита сметана.