Продукти:
- 500 г брашно
- 1 кубче мая (40 г)
- 1 суп. л. захар
- 1 1/2 ч. л. сол
- 250 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 80 г масло или маргарин
Приготвяне:
Брашното пресяваме в по-голяма купа. В средата правим кладенче, в което натрошаваме маята. Поръсваме със захарта. Затопляме половината от прясното мляко, изсипваме върху маята, разбъркваме. Покриваме купата с кърпа и оставяме за 15 минути настрана. Затопляме останалото мляко и в него разтопяваме мазнината. Добавяме солта и едно яйце и разбъркваме внимателно. Сместа добавяме към подготвения квас и замесваме меко тесто, нелепнещо по ръцете. Оставаме да втаса, докато удвои обема си. След втасването премесваме още веднъж и оформяме по желание върху набрашнена повърхност. Аз разделих тестото на две, оформих две рула, които увих едно около друго. Поставяме оформения хляб върху тава, застлана с хартия за печене, намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна за около 25-30 минути. По желание хляба може да се поръси със сусам, мак или ким, аз предпочетох да го оставя така. Топличък с масълце много ни се услади.:-))))
Zutaten:
- 500 g Mehl
- 1 Würfel (40 g) Hefe
- 1 EL Zucker
- 1 1/2 TL Salz
- 250 ml Milch
- 2 Eier
- 80 g Butter oder Margarine
Zubereitung: