неделя, 9 октомври 2011 г.

Сьомгова пъстърва с червено вино и билки / Lachsforelle in Rotwein und Kräutern


В нашето семейство рибата е на особена почит. Нямаме определен рибен ден, просто се старая да присъства често на трапезата ни. Правила съм различни видове риба, аз самата имам предпочитания към някои, но една от любимите ни сякаш е пъстървата.
Сьомгова пъстърва е всъщност търговското наименование на два различни вида пъстърва, които заради натрупването на каротиноиди, приемани с храната им, имат леко червеникаво месо, напомнящо на сьомга. Първоначално като сьомгова пъстърва е била обозначавана само морската пъстърва, чието месо се оцветява в червено заради поглъщаната от тях храна (а именно риби, малки раци и скариди) и съответно съдържаща астаксантин. Морските пъстърви се придвижват между реките и моретата. Сьомговите пъстърви, които могат да се намерят в търговската мрежа, всъщност са специално отглеждани, доста големи дъгови пъстърви,  чиято храна съдържа добивания от водораслите астаксантин. За разлика от сьомгата и морската пъстърва дъговите пъстърви са сладководни риби. Заради големината и начина си на хранене дъговите пъстърви са с по-голямо съдържание на мазнини (6 до 10 %) за разлика от свободно живеещите дъгови пъстърви (2 до 4% мазнини).

Източник: Уикипедия




Продукти:



- 1 сьомгова пъстърва (моята беше към 850 г)
- 1 голяма глава лук, нарязана на много ситно
- 9 зърна черен пипер, счукани на по-едро
- 2-3 дафинови листа
- 3 стръка мащерка
- 2 стръка розмарин
- 5 стръка магданоз
- 3 стръка прясна мента
- 400 мл червено сухо вино
- 3-4 суп. л. зехтин
- 1 суп. л. масло
- 1 суп. л. брашно
- 4 суп. л. ситно нарязан магданоз за поръсване
- сол на вкус





Приготвяне:

Почистената пъстърва  измиваме добре, подсушаваме и поставяме в тавичка. Поръсваме с лук, черния пипер, натрошения дафинов лист, мащерката, розмарина, магданоза и ментата. Заливаме с виното и оставяме да престои в маринатата на хладно за около 2 часа. След това  поливаме със зехтина и  посоляваме на вкус. Печем в предварително сгорещена на 180 градуса С фурна. Печем  до готовност, според големината, за около 15-25 минути. Изваждаме от фурната и  прецеждаме соса в малка касерола. Смесваме  с маслото и брашното. Загряваме до кипване, за да се сгъсти. С готовия сос заливаме пъстървата и поръсваме със ситно нарязания магданоз.  Поднасяме с гарнитура по желание.
Аз поднесох с картофено пюре с копър, запечено със сос Бешамел.


Други рецепти с пъстърва в блога:

Пъстърва на фурна с бяло вино


Искам да използвам днешната си публикация и да раздам някои от наградите, които се натрупаха в последно време и които все още не съм имала удоволствието да предам по-нататък.

От прекрасния блог на Павлинка получих тази красива роза в знак на приятелство.


Бих искала отново да и благодаря сърдечно и от своя страна да я предам на:


Мина -  защото това е дама с невероятни кулинарни умения и е източник на неизчерпаемо
вдъхновение 
Зиче - за изключително вкусните рецепти, които тя неуморно ни представя и разбира се,
защото я чувствам като добър приятел
Мария   - защото, надниквайки в блога и, усещам уют и гостоприемство и разбира се, винаги се чувствам топло посрещната от приятел
Ева -  защото прекрасният и блог е наслада не само за небцето, а и за очите заради прекрасните снимки, с които ни радва
Катерина - защото нейният блог е синоним на стил, елегантност, стил и романтика
Гуинет -  защото блогът и винаги ме зарежда позитивно и с много настроение
Нина - защото тази жена има златни ръце и е майстор не само на тестени изделия
Вили - в сравнително новото и блогче има невероятни вкусотии
Мария (Пепеляшка) - в блога и наред с вкусотиите има невероятни пътеписи, които се радват на нестихващ интерес
Русанка - в нейния блог има толкова вкусни предложения
Таня - обичам кулинарните и авантюри
Ели Ганова - нейните сръчни ръце създават невероятни торти 

както и на:

Dzoli 
Rosita
Kerstin

 

 

Със следващата награда ме зарадва Мина:


Мина, бих искала сърдечно да ти благодаря за тази награда, която е изключително ценна с посланието, което носи. 
Аз от своя страна бих искала да я предам и на:

Жани
Дианка
 Сабинка
Мони М. Т. 
Мъхчето
Лети
Irene
Susann


И още една награда от прекрасната Мони М.Т.



Адашче, сърдечно ти благодаря  за сладурската награда.
Искам да я споделя и с:

 

Леви
Мариянка
Буба
Жани
 Сабинка
Мъхчето
Лети
Ева
Павлинка
Траяна 
Мария 
Катерина
Зиче
Зори
Ина
Irene
Gaby
Susann
Martina
Juani



 
 


In unserer Familie wird der Fisch besonders hoch geschätzt und aus diesem Grunde sehr oft verzehrt. Wir haben keinen bestimmten Fisch-Tag, aber ich bemühe mich, ihn oft als Essen anzubieten. Ich habe bereits verschiedene Fische zubereitet, aber eigentlich schmeckt uns  Forelle am besten.
Lachsforelle oder auch Anke ist ein verbreiteter Verkaufsname für zwei verschiedene Arten von Forellenfischen, die durch das mit der Nahrung aufgenommene Carotinoid Astaxanthin ein an Lachs erinnerndes, leicht rötliches Fleisch besitzen.
Ursprünglich wurden als Lachsforellen nur Meerforellen (Salmo trutta trutta) bezeichnet, deren Fleisch sich aufgrund ihrer aus Fischen, kleinen Krebsen und Garnelen bestehenden (und dadurch astaxanthinhaltigen) Nahrung rötlich färbt. Meerforellen wandern zwischen Meer und Flüssen.
Heute im Handel erhältliche Lachsforellen sind in der Regel gezüchtete, besonders große Regenbogenforellen (Oncorhynchus mykiss), deren Futter wie bei der Lachszucht mit Farbstoffen, zum Beispiel dem aus Algen gewonnenem Astaxanthin, versetzt wird. Anders als Lachse und Meerforellen sind Regenbogenforellen reine Süßwasserfische. Regenbogen-Lachsforellen sind wegen ihrer Größe und Fütterung deutlich fettreicher (6 bis 10% Fett) als wildlebende Regenbogenforellen (2 bis 4% Fett), aber magerer als Zuchtlachse (15 bis 20% Fett) oder wildlebende Lachse (10 bis 14% Fett). Fänge bis ca. 8 kg sind keine Ausnahmen.

Quelle: Wikipedia




Zutaten:

- 1 Lachsforelle (meine war etwa 850 g schwer)
- 1 große Zwiebel (ganz fein geschnitten)
- 9 Pfefferkörner (etwas grober gemahlen)
- 2-3 Lorbeerblätter
- 3 Stängel Thymian
- 2 Stängel Rosmarin
- 5 Stängel Petersilie
- 3 Stängel frische Minze
- 400 ml trockenen Rotwein
- 3-4 EL Olivenöl
- 1 EL Butter
- 1 RL Mehl
- 4 RL feingeschnittene Petersilie zum Bestreuen
- Salz zum Abschmecken


Zubereitung:

Den geputzten Fisch gut waschen, mit Küchenkrepp trockentupfen und in eine feuerfeste Form legen. Mit der kleingeschnittenen Zwiebel, den klein gemachten Lorbeerblättern, dem Thymian, Rosmarin, der Petersilie und Minze bestreuen. Darauf den Rotwein gießen und etwa 2 Stunden im Kühlschrank ruhen lassen. Danach das  Olivenöl darauf gießen und mit Salz abschmecken. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 20 Minuten backen. Aus dem Backofen herausnehmen und die Sauce in einen kleinen Topf durch ein Sieb geben. Dazu die Butter und das Mehl geben und aufkochen lassen, damit die Sauce dick wird. Die fertige Sauce auf die Forelle gießen und mit Petersilie bestreuen. Dazu kann man verschiedene Beilagen reichen, bei mir war es Dill-Kartoffelpürree mit Bechamel-Sauce überbacken.


  


Andere Forelle-Rezepte im Blog:

Forelle in Weißwein


Ich möchte den heutigen Post auch dafür nutzen, einige der Awards weiter zu reichen, die mir in der Zwischenzeit verliehen wurden. 

Von  Pavlinka habe ich diese wunderschöne Rose als Freundschaftszeichen verliehen bekommen:.


Ich möchte ihr von ganzem Herzen danken und diese wunderschöne Rose weitergeben an:

wie auch an:


Mit der nächsten Auszeichnung hat mir Мина eine Freude bereitet:


Мina, ich möchte Dir von ganzem Herzen für diesen Award danken, der besonders wertvoll ist, 
wegen seiner Botschaft. 
Meinerseits möchte ich diesen Award weiter reichen an:

Дианка