вторник, 24 януари 2012 г.

Бърканият сладкиш на баба / Omas Rührkuchen


Преди известно време започнах да публикувам предложения, направени от бабините тефтери. След агнеси и солените кифлички идва ред за публикуване и на рецепта, записана от баба като Бъркан сладкиш. Спомням си го в нейно изпълнение: любим и на двете със сестра ми, обичахме го, защото баба всеки път използваше различни сладка, но кексът си оставаше винаги с невероятния си вкус, леко влажен, не с типичната ронлива текстура. Лесен и бърз (разбърква се дори с вилица), опечен и нарязан на парчета с форма по желание, под влияние на  изключително приятните спомени, представям и на вашето внимание рецептата му.


Vor kurzem habe ich angefangen, Vorschläge aus Omas Kochbuch zu veröffentlichen. Nach dem Nusskuchen mit Eigelbglasur und den Mini-Croissants mit Käse folgt nun das heutige Rezept, das meine Oma unter dem Namen Rührkuchen aufgeschrieben hat. Ich kann mich noch ganz gut an ihren Kuchen erinnern: der Lieblingskuchen meiner Schwester (meiner natürlich auch), wir mochten ihn besonders gern, weil Oma jedesmal verschiedene Konfitüren in den Teig gab, der Kuchen aber immer seinen unvergleichlichen Geschmack hatte, etwas feucht, nicht leicht bröselnd wie die Kuchen eigentlich auch sind. Leicht und schnell zubereitet (wir hatten natürlich einen Mixer, aber Oma rührte alles nur mit der Gabel oder mit dem Holzlöffel), schnell gebacken und in kleine (oder auch größere Stücke) geschnitten, mhmm, von dieser wundervollen und angenehmen  Erinnerung getragen, stelle ich euch heute sein Rezept vor:



Продукти:

- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 2 прахчета ванилия
- 1 1/2 ч. л. канела
- 2 ч. ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч. ч орехи (счукани)
- 1 ч. ч. хладка вода
- 1 ч. ч. сладко  (по желание)
- 1/2 ч. ч. олио
 

Zutaten für den Tassenkuchen:

- 4 Eier
- 1 Teetasse Zucker
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 1 1/2 TL Zimt
- 2 Teetassen Mehl
- 1 Päckchen Backpulver
- 1 Teetasse gehackte Walnüsse
- 1 Teetasse lauwarmes Wasser
- 1 Teetasse Konfitüre (nach Wunsch)
- 1/2 Teetasse Sonnenblumenöl

Приготвяне: 

В купа разбъркваме с тел яйцата, добавяме захарта и ванилиите, докато се получи хубав пухкав крем. След това добавяме канелата и внимателно разбъркваме. Следват счуканите орехи и олиото. Добавяме половината от пресятото с бакпулвера брашно, половината от водата и половината от сладкото, тук вече вземаме шпатула (или дървена лъжица) и разбъркваме. На края добавяме останалите брашно, вода и сладко и разбъркваме за последен път.
Изсипваме сместа в добре намаслена тавичка (няма нужда от заглаждане, защото тя сама се разлива добре) и печем до готовност в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Проверяваме с дървена клечица, сладкишът трябва да остане леко влажен. Добре охладен, режем сладкиша на парчета с форма по желание. 
 

Zubereitung: 

In einer Schüssel die Eier, den Zucker und den Vanillezucker mit dem Schneebesen so lange schlagen, bis eine luftige Eicreme entsteht. Den Zimt zugeben und vorsichtig umrühren. Danach die gehackten Walnüsse und das Öl einrühren. Die Hälfte des mit dem Backpulver gesiebten Mehlя, die Hälfte des Wassers und die Hälfte der Konfitüre dazugeben und mit einer Kochspachtel (oder mit einem Holzlöffel) verrühren. Zum Schluss noch den Rest des Mehls, des Wassers und der Konfitüre dazugeben und zum letzten Mal verrühren.
Die Masse in eine gut gefettete Backform streichen und in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen backen. Mit einem Holzstab nachsehen, ob der Kuchen gebacken ist. Am besten ist es, wenn er etwas feucht bleibt. Gut auskühlen lassen und danach in Stücke schneiden. 
 


42 коментара:

  1. Оооо, и десерт ще имам! Тъкмо минах през Роси и си похапнах супа. Сега ще си довърша среднощното хранене при теб, Мони :))
    Много обичам сладкиши със сладко. Майка ми прави подобен кекс и става много вкусен.
    Продължавай с бабините рецепти. Аз съм им голям фен и напоследък все по-често залагам на такива :)
    Прегръдки, мила!

    P.S. Благодаря за наградите! Ще мина да се отчета на подходящото място.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждаш ли, как се грижим за теб, Танче?:-))))
      Страхотен става този сладкиш и се радвам, че го "възкресих". В бабиния тефтер има такива вкусотии. Хем прекрасни рецепти, хем свързани с незабравими спомени...:-)))
      Благодаря ти аз, че ги приемаш, Танче!:-)))
      Преггръщам те и аз и ти желая позитивен и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. ADORO BOLOS COM NOZES E ESSE FICOU PERFEITO.
    A FATIA DA ULTIMA FOTO ESTA MESMO A PEDIR UMA DENTADA....QUE TENTAÇÃO.
    BJS

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Obrigado de coração contente que você gostou, sao. :-) Esta é uma antiga receita da minha avó que eu tinha esquecido que eu fiz recentemente. A última imagem era realmente tentador, aqui, é virtualmente pocheprpi. Beijos :-)

      Изтриване
  3. Moni este cake tiene que estar estupendo y perfecto para un buen desayuno, me guardo un trocito para el de mañana, besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias, Sofía !:-)) receta es de mi abuela y el pastel es realmente delicioso. Yo sin duda seguiré una sola pieza. Besos :-)

      Изтриване
  4. I was looking for Baba recipe, and here it is. Thank you!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you, Marina! This is actually a cake that my grandmother did when my sister and me was young. I hope to find an exact one.:-)))
      Regards

      Изтриване
  5. Мони, от тези стари тефтери, изскачат не само вкусни рецепти,
    а и ароматът на детството ми :)
    А детството винаги е хубав период - безгрижен, весел...
    И този сладкиш не прави изключение!
    Чудесно предложение, с орехи и любимо сладко!
    Прегръдки, миличка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво,Мони и кекс си набъркала, и то какъв-бабините са най-вкусните...Хубаво е ,че отвреме на време се връщаме към тези тефтери-страхотни рецепти има там...
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
    2. Дани, миличка, и аз не знам, защо дълго време не ги отварях, все гледаме да приготвим нещо по нова рецепта. А тези тетрадки и тефтери са си цяло съкровище.:-)))
      Правейки го, се сетих, колко безпроблемно е било тогава, абсолютно си права....
      Радвам се изключително много, че ти харесва, става изключително вкусен и свеж.:-)))
      Топли прегръдки и от мен, миличка и прекрасен ден!

      Изтриване
    3. Живе, така е, права си, направеното от мама и баба е най-вкусно и се помни дълго, дълго...:-))
      Ами аз реших да ги поотварям от време на врее и да споделям тук, виждам, че се харесва това припомняне.:-))
      Сърдечни поздрави и хубав да е и твоят ден!

      Изтриване
  6. Много вкусно Мони, на време с кафето ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, почерпи се, Мариянче, наистина върви добре към кафенце.:-))) Да ти е сладко!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. I am unable to translate your blog post to English. There seems to be something wrong with the translation application. But what I can make out from your clicks is an amazing cake. Moist and scrumptious.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Welcome, easyfodsmith! Thank you for your kind comment. The blogger use usually Google Translate to translate this page, which it has little further up the page. But clearly there is a problem. We will look for a different translator for blogs. Regards

      Изтриване
  8. О, познато и приятно сладкишче:)
    Много го хапвах преди, ама сега с тези "новости" го позабравих:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, сигурна бях, че още някой ще открие нещо познато в този сладкиш, както беше и с агнеси-то и със солените кифлички.:-)))
      Ами просто това си е вкусът от нашето детство.:-))
      Благодаря ти, мила!
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  9. Чудесен сладкиш, Мони! В бабиното тефтерче, просто няма грешка!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Траянче, абсолютно си права! Грешка няма, всичко е вкусно!:-)))
      Прекрасна сряда и на теб!

      Изтриване
  10. Добро утро и от мен с чаша кафе с мляко за страхотното ти предложение :) Успешен ден и прекрасно настроение !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добри да са утрото и денят и за теб, мила Руми! Сега вече с чаша мляко с малко кафе в ръка ти правя компания и ти благодаря за милите думи.:-)))
      Желая и на теб от сърце един успешен и много усмихнат ден!:-))

      Изтриване
  11. Чудесен сладкиш, ще се пробва тази рецепта. Искам да споделя две наградки с теб, заповядай да си ги вземеш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, радвам се, че допада и на теб. Пробвай рецептата непременно, много е вкусен този бабин кекс.:-))
      Благодаря ти от сърце за споделените награди, за вниманието, приятелството и доверието.:-))
      С радост ще се отбия при теб!:-))
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Мони, сладкиша е чуден! Тези бабини рецепти са ми много любими. Такива вкусотии трябва да се съхраняват. Взимам си парченце за кафето:). Хубава сряда от мен, Мони! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  13. Наистина изглежда много сочен, точно по мой вкус... а и с тази неустоима златиста коричка - фантазия!!!
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  14. Обожавам бабини рецепти! Винаги са толкова семпли, някак непринудени и в същото време страшно вкусни! А тук има и орехи, значи ще ми допадне 100%.
    Поздрави, Мони!

    ОтговорИзтриване
  15. МОНИ, ПРЕКРАСЕН Е! Бабините рецепти винаги ме впечатляват защото са така простички и толкова вкусни ,че цял живот вкуса се усеща в устата ти.
    Благодаря за споделянето това е реликва!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Обожавам десерти от тефтерите на баба и мама:)Винаги са ужасно вкусни!


    Прегръщам те и ти изпращам цялата положителна енергия на света!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз так, Левинка!:-))) Затова ги "изваждам на светло", за да ги припомня.:-))
      Благодаря ти, слънце, знам че е от сърце и ти благодаря за искреното приятелство и силната подкрепа!
      Прегръщам те силно и ти желая един позитивен и вдъхновяващ ден!

      Изтриване
  17. Това е... и лесно, и вкусно, и бързо, и винаги различно!
    Поздрави и усмивки! :):)

    ОтговорИзтриване
  18. Hallo Moni
    Ich hab auch eine Menge Rezepte die noch von meiner Oma stammen.
    Da bewahrheitet sich der Spruch ....Omas Rezepte sind oft die Besten.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  19. Този сладкиш си е истинско вълшебство!Винаги става , много вкусен и от всички обичан,благодаря ти за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Huhu liebe Moni,

    ein herrlicher Rührkuchen hast Du da, Oma´s Rezepten sind immer noch die besten ;o)), habe ich auch schon gespeichert!!

    Sei herzlich umarmt!
    Liebe Grüße,
    Irène

    ОтговорИзтриване
  21. Много е вкусен този сладкиш. Правя по подобна рецепта и много бързо се изява у дома. Твоя се е получил страхотно. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  22. Мони, сладкиша е чудесен ! Подобен правех и аз преди години и знам колко е вкусен ! Много ми е приятно да чета твоите позабравени рецепти ! ''Агнесите ''вече правих ,някой ден ще отвъртя и този сладкиш :)!
    Хубава вечер ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  23. This looks and sounds lovely. Thank you for the follow - am following back!

    ОтговорИзтриване
  24. Всички рецепти на баба са страшно любими и вкусни.
    лЕКА НОЩ!

    ОтговорИзтриване
  25. Вкусно и неустоимо! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  26. Мони,
    на баба сладкишите освен вкусни, са и някак романтични;)
    Този аз лично не съм правила, но щом всички твърдят че е много хубав, значи е време да обогатя тетрадката си, а после да пристъпя към действие;)
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  27. Мони, върна ме в спомените, когато моята баба ме учеше да готвя...
    Сладкишът е много вкусен, ароматен и направен с много любов, нали е на баба. Прегръдки, мила с пожелания за хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване