неделя, 5 февруари 2012 г.

Портокалови бисквитки с шоколадови парченца / Orangenkekse mit Schokoladestückchen



Този път няма да има дълги предисловия. Просто във все още зимния сезон реших да комбинирам два мои любими вкуса: този на шоколад и на портокал и в резултат се получиха тези нежни, ароматни, с приятен вкус на шоколад бисквитки.

Diesmal gibt es keine langen Vorworte. Ich beschloss einfach näch während des ziemlich lange dauernden Winters zwei Lieblingsgeschmäcker zu kombinieren: den der Schokolade und den der Orangen. Das Ergebnis waren diese zarten, duftenden, fein schokoladig schmeckenden Kekse

Продукти (за около 30 бисквитки):

- 100 г натурален шоколад
- 2 суп. л. неподсладено какао
- 1 портокал
- 250 г меко масло
- 120 г пудра захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 1 щипка сол
- 350 г брашно

 Zutaten (für etwa 30 Stück):

- 100 g dunkle Schokolade
- 2 EL Kakaopulver
- 1 Orange
- 250 g weiche Butter
- 120 g Puderzucker
- 1 Päckchen Vanillezucker
- 1 Prise Salz
- 350 g Mehl
Приготвяне:

Нарязваме шоколада на малки парченца. Пресяваме нарязания шоколад през по-едро сито и отделените фини парченца смесваме с какаото. Настъргваме кората на портокала и изцеждаме сока. С миксер разбиваме мекото масло, докато се получи кремообразна смес. Пресяваме пудрата захар и я добавяме към разбърканото масло. Добавяме 3 суп. л. портокалов сок, настърганата кора на портокала, ванилената захар и щипката сол. Разбъркваме всичко в продължение на 2-3 минути, докато сместа се хомогенизира. Добавяме брашното на части, а след това и парченцата шоколад и разбъркваме внимателно с шпатула. Омесваме до получаването на меко тесто.
Полученото тесто оформяме на руло с диаметър 5 см. Увиваме го добре в прозрачно фолио и го оставяме поне за 1 час в хладилник или за 30 минути във фризер, за да се стегне.
Загряваме фурната на 200 градуса С. Поръсваме отделената какаова смес върху работния плот (или върху хартия за печене). Овалваме изстиналото руло добре от всички страни. Режем рулото на бисквитки с дебелина около 1 см. Нареждаме бисквитките върху тава за печене, постлана с хартия за печене на разстояние една от друга.  Печем бисквитките за 10-12 минути, докато леко променят цвета си. Внимаваме да не ги препечем.
Zubereitung:

Schokolade in kleine Stücke hacken. In ein grobmaschiges Sieb geben und die kleinen Schokoladensplitter zum Kakaopulver sieben und beiseitestellen. Orangenschale fein abreiben. Orange auspressen. Butter mit dem Handrührgerät schaumig rühren. Puderzucker dazusieben. 3 EL Orangensaft, Orangenschale, Vanillezucker und Salz zugeben. Alles 2–3 Minuten weiterrühren. Mehl und Schokoladenstücke beigeben und rasch zu einem weichen Teig zusammenfügen.
Teig zu einer Rolle mit 5 cm Durchmesser formen. In Klarsichtfolie wickeln. Mindestens 1 Stunde im Kühlschrank oder 30 Minuten im Tiefkühler fest werden lassen. 
Backofen auf 200 Grad C vorheizen. Die beiseitegestellte Schokolade auf der Arbeitsfläche ausstreuen. Teigrolle aus der Folie nehmen und in der Schokolade wenden. In ca. 1 cm dicke Scheiben schneiden. Kekse mit etwas Abstand auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen. In der Ofenmitte ca. 10 Minuten backen, sodass sie kaum Farbe annehmen.