сряда, 12 февруари 2014 г.

Сладки пеперуди / Süße Schmetterlinge / Butterfly buns











Продукти:

- 400 г брашно
- 1 кубче прясна мая
- 1 ч. л. бакпулвер

- 1/4 ч. л. сол
- 2 суп. л. захар
- 150 мл мляко
- 150 мл олио


За плънката:

- 1/2 ч. ч захар
- 50 г меко масло
- 100 г стафиди
- канела
- 1 яйце  


Приготвяне:

В касерола наливаме млякото, олиото, солта и захарта, разбъркваме ги и ги затопляме на слаб котлон. Изсипваме течната смес в купа, натрошаваме маята, разбъркваме. Оставяме малко да шупне и след това добавяме брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркваме с помощта на шпатула. Тестото трябва да е меко и даже лепкаво. След това леко поръсваме плота с малко брашно и за кратко измесваме тестото. Поставяме го в чиста купа (не е нужно да е намаслена, тестото е достатъчно мазно), покриваме го с кърпа и го оставяме да втасва. След втасването го размесваме още един път бързо и го оставяме за 10 минути да почива.

1.Разделяме тестото на половина, а  след това всяка на 8 части. Оформяме ги на топчета. С точилка ги разточваме на кръг с приблизителна дебелина от 0,5  см. 
2. Намазваме всяко кръгче с меко масло, поръсваме с 1/2 ч. л. захар, след това поръсваме малко канела и накрая и стафидите.
3. Навиваме кръгчето на руло.
4. Подвиваме двата края под рулото.
 5. С остър нож правим разрези от двете страни на рулото, но не от край до край, а оставяйки по 1 см в средата.
6. Обръщаме четирите края с вътрешността нагоре, за да се разтворят и кифличките да наподобят пеперуди.
7. Нареждаме ги в постлана с пекарска хартия тава.
8. Намазваме с разбитото яйце.
Загряваме фурната на 180 градуса С и печем кифличките за около 30 минути, да придобият златист загар.